vrijdag 5 oktober 2018

Nog 25 dagen (340 Iona-Arrochar)

Vanuit Fionnphort op Mull gingen we in tien minuten met het veer naar Iona, het heilige eiland, waar St.Columba in 563 met twaalf volgelingen vanuit Ierland aan de kerstening van Schotland en Engeland begon.

Iona ~ abdy en zicht op Mull

Aan het begin van de dag was het fris en bewolkt. We bereikten wandelend de benedictijner abdij die oorspronkelijk in 1203 werd gesticht en de laatste rustplaats was van vele koningen en hun verwanten. Eerder door vikingen en later door het gruwelijke vernietigingsbeleid van Hendrik VII werd de abdij een ruine, maar tussen 1870 en 1910 weer hersteld. 

We hadden indrukwekkender bouwwerken gezien, maar de historiciteit van deze abdij is onovertroffen. Zo is er de St.Oran's Chapel, waar tot 1058 koningen werden begraven, w.o. Macbeth. We zagen ook keltische kruizen en inscripties. 

In het Ardoran House, een mooi hotel, kwamen we bij van de indrukken en gebruikten er de lunch. We bespraken reisplannen en onze toekomst. Charlie wilde met de trein weer naar Edinburgh om er verder te gaan studeren. En ik heb nog 25 dagen voor rondreizen over.

Omstreeks half drie waren we na een veerboottocht van 75 minutn bij Oban weer op het vaste land. We zagen onderweg de kusten, eilandjes, vuurtorens en vele zeevogels. Het is een havenplaatsje, geheel op toerisme ingesteld, met aardige victoriaanse huizen. 


Loch Lomond

We besloten om nog anderhalf uur verder te reizen naar Tarbet aan het Loch Lomond en Trossach's National Park. Een mooiere omgeving is bijna niet denkbaar. Zo zou mijn geofictie er uit moeten zien. We stonden op een camperplaats bij Arrochar en wandelden met dikke truien aan. Morgen onze laatste gezamenlijke dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten